četvrtak , 30 novembar 2023
Novosti

Nova oprema za Dispanzer za žene

Značaj preventivnih pregleda i PAPA testa kao citološke analize za rano otkrivanje raka grlića materice je velike, rekla je načelnica službe, dr Mirsada Ličina.

Jedan od finansijskih planova rukovodstva Doma zdravlja u ovoj godini, a sve cilju podrške povećanju preventivnih pregleda, jeste opremanje ginekoloških ordinacija neophodnom medicinskom i drugom opremom i usavršavanje izabranih ginekologa u Službi za zdravstvenu zaštitu žena.

U tu svrhu su nabavljena još 2 mikroskopa čija je ukupna vrijednost skoro 200.000 dinara. Jedan je nabavljen sopstvenim sredstvima ustanove, a drugi sredstvima grada.

Pomoćnik direktora za finansijska pitanja, Muamer Delimeđac, je rekao da je iz sopstvenih sredstava Dom zdravlja finansirao edukaciju i usavršavanje 2 ginekologa u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“, pri čemu samo jedna edukacija ginekologa za PAPA test iznosi 100.000 dinara.

Pored pomenutih ulaganja, ustanova je nabavila još 3 klima uređaja za pomenutu službu, tako da su ukupna ulaganja u prethodnom periodu dostigla iznos od skoro pola miliona dinara.

Na tome se neće stati jer je u planu rukovodstva da svaka ginekološka ordinacija poseduje i kolposkop, neophodnu medicinsku opremu za rano otkrivanje raka grlića materice. Zbog toga je ustanova već aplicirala u jednom projektu kako bi započela sa realizacijom pomenutog plana da sve 4 ordinacije izabranih ginekologa poseduju kolposkop.

pruzeto: www.youtube.com