sreda , 17 jul 2024
Novosti

Obeležavanje VIII nedelje prevencije raka grlića materice 19.-25.januara 2014god

Povodom obeležavanja VIII nedelje prevencije

raka grlića materice 19.-25.januara 2014god

dana 24.01.2014god

 

Načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena u Novom Pazaru Dr Kemal Kriještorac dao je intervju na Radiju Sto plus u 13h ,ocenio je da je danas  svest građana o prevenciji raka grlića materice daleko bolja nego ranijih godina, ali da još uvek nije na zadovoljavajućem nivou.

,,Zato prevenciji treba pokloniti puno pažnje, jer je rak grlića materice jedino vidljiv i izlečiv na vreme, za razliku od svih ostalih postojećih karcinoma. Postoje dijagnostičke metode kojima možemo da vidimo unapred promene na gliću materice, a koje bi kod žene koja ne ide redovno na kontrolu dovela do karcinoma”, rekao je Kriještorac.

Specijalista ginekologije I akušerstva Dr Miloš Božović, održao je predavanje u Savetovalištu za mlade za zdravstvene radnikeu 13h,glavna sestra SMS Azra Kijevčanin  održala je predavnje u Kabinetu za zdravstveno vaspitni rad u 11h  za žene iz zajednice, populacije od25-69 god.

Aktivnosti iz službe tokom ove nedelje su:

Povećan broj žena obuhvaćenim skrining pregledima /ciljanim na rak grlića materica ,kao I grupno/individualnim razgovorom na temu o prevenciji  I značaju tog pregleda.

Glavna sestra:

SMS Azra Kijevčanin

 

Video snimak (izvor youtube) >>>Obeležavanje VIII nedelje prevencije raka grlića materice 19.-25.januara 2014god