utorak , 25 jun 2024
Novosti

Poseta Nikole Bertolinija šefa odeljenja za saradnju Delegacije EU domu zdravlja

  1. marta 2024. Dom zdravlja u Novom Pazaru posetio je Nikola Bertolini, šef odeljenja za saradnju Delegacije EU i gospodin Konstantinos Soupilas, projektni menadžer za projekte prekogranične saradnje.

Povod posete  Domu zdravlja Novi Pazar je uspešno završen projekat prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora: IMPORTANT – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori.

U poseti je bio i gradonačelnik Novog Pazara, gospodin Nihat Biševac, sa članovima gradskog veća i saradnicima.

Na kraju obilaska su date izjave za medije.

“EU je pored mnogih, uspešno realizovala i nekoliko projekata koji se tiču unapređenja zdravstva. Uz njihovu pomoć, pre pet godina izgrađena je nova zgrada Hitne službe i na taj način su poboljšani uslovi rada lekara i pružanja zdravstvene pomoći građanima”, kazao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. Pomenuo je i uspešno realizovan projekat koji se odnosio na poboljšanje reproduktivnog zdravlja, za koji direktor Doma zdravlja doktor Ervin Ćorović i načelnica Dispanzera za žene magistarka specijalista ginekologije i akušerstva doktorka Mirsada Ličina ističu kao veoma dobro odrađen posao.

“Mi smo jako zadovoljni dugogodišnjom saradnjom sa EU koja je finansirala nekoliko projekata kao što je izgradnja nove zgrade Hitne pomoći, kupovina vozila i unapređenja reproduktivnog zdravlja. Posebno mi je drago što smo uspešno realizovali projekat prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora: IMPORTANT-Unapređenje reproduktivnog zdravlja u ove dve države”, rekao je direktor Doma zdravlja Novi Pazar, doktor Ervin Ćorović.

Naglasio je da je kroz ovaj projekat obuhvaćen veliki broj žena, čak i sa seoskog područja, koje su bile u mogućnosti da odrade preglede vezane za rano otkrivannje raka dojke i grlića materice. “Mi smo pre svega uz finansijsku pomoć EU uspeli da nabavimo opremu koja nam je bila  potrebna da bi mogli da odradimo takve preglede i zahvaljujem svim ljudima iz EU koji su pomogli”, dodao je Ćorović.

Šef odeljenja za saradnju Delegacije EU Nikola Bertolini je nakon današnje posete Novom Pazaru rekao da je primetio da ovaj grad ide u veoma dobrom smeru. “U smislu brige o najugroženijima, bilo da su zdravi ili bolesni, što je i najvažnija dužnost u savremenom društvu, zahvaljujem svima koji rade u ovim službama i pružaju usluge kao i velikom broju ljudi iuz EU koji finansiraju ovakve projekte”, kazao je Bertolini.

Izvor: RTV NP