četvrtak , 30 novembar 2023
Novosti

Svetska nedelja dojenja

СВЕТСКА НЕДЕЉА ДОЈЕЊА, ОД 01. ДО 07. АВГУСТА 2018. ГОДИНЕ

Дојење је витални део одрживог развоја и значајна компонента глобалне акције окончања потхрањености. Веће стопе искључивог и континуираног дојења могу бити постигнуте само сарадњом у свим секторима и кроз све генерације. Дојење није само питање које се тиче жена, нити искључива одговорност жена – заштита, промоција и подршка дојењу је колективна друштвена одговорност коју сви делимо. Подршку мајкама које доје могуће је обезбедити на различите начине. Традиционално, подршку пружа ужа, али и шира породица. Потребна је, међутим, подршка шире околине, а поред здравствених радника и саветника за дојење и подршка пријатеља, као и заједнице у целини.

Мајчино млеко је потпуна и савршена храна за новорођенче. Састав мајчиног млека се аутоматски прилагођава индивидуалним потребама детета и пружа оптималан однос хранљивих материја за правилан раст и развој. Доказано је да дојена деца ређе оболевају од одређених болести, дојење штити дете од оштећења вида, неправилног развоја вилица и тврдог непца, значајно је ређа појава каријеса.

Истраживања показују да дојена деца интелигентнија, имају развијеније говорне способности, друштвенија су и емоционално стабилнија.

Бебе које се хране мајчиним млеком ређе оболевају од дијареје (пролива), инфекције система за варење и система за дисање, него бебе које се хране вештачким млеком.

Искључиво дојење до шестог месеца живота, као и наставак дојења уз допунску исхрану до краја друге године старости дететa доприноси унапређењу и заштити здравља и мајке и детета.