sreda , 17 april 2024
Novosti

TIKA donirala Domu zdravlja vozilo za prevoz pacijenata na dijalizi

Turska agencija za koordinaciju i saradnju TIKA uručila je Domu zdravlja vozilo za prevoz pacijenata Odeljenju nefrologije novopazarske Opšte bolnice. Ključ od vozila uručio je ambasador Republike Turkiye u Srbiji Hami Aksoy.

 

Aksoy je, obilazeći Odeljenje nefrologije, izrazio zadovoljstvo zbog radova na rekonstrukciji Opšte bolnice ističući da ceni postupak predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se uloži u tu novopazarsku zdravstvenu ustanovu.

„Na sastanku koji smo obavili sa direktorom bolnice i lekarima dogovorili smo da uspostavimo saradnju sa našim univerzitetom i Odeljenjem nefrologije Opšte bolnice Novi Pazar. Prema podacima koje sam ja dobio, zaista je veliki broj pacijenata koji dolaze na dijalizu i naša obaveza je da im pružimo što kvalitetnije usluge. Pacijenti koji dolaze na dijalizu imaju određene potrebe, u skladu sa tim potrebama, Dom zdravlja je nama poslao zahtev i danas predajemo vozilo za prevoz pacijenata koji dolaze na dijalizu. TIKA i Republika Turkiye uvek će podržavati projektima našu braću u Sandžaku“, izjavio je ambasador Turkiye u Srbiji Hami Aksoy.

Koordinator TIKA u Srbiji Mehmet Mete Anac izjavio je da je u regiji Sandžak u oblasti zdravstva realizovan značajan deo od ukupnog broja projekata realizovanih u Srbiji. On je naveo da će ovom donacijom u značajnoj meri biti olakšan transport teško obolelih građana regije Sandžak na jugozapadu Srbije do Odeljenja nefrologije u Novom Pazaru.

Zahvalnost TIKA-i i narodu Turkiye na donaciji uputio je direktor Doma zdravlja Novi Pazar dr Ervin Ćorović. On je kazao da će ova donacija umnogome olakšati dolazak pacijenata na Odeljenje nefrologije, ali da će olakšati i rad same službe.

„Na odeljenju dijalize leče se naši najteži pacijenti. Sa ovim vozilo čija je vrednost oko 25 hiljada evra mi sada imamo i uslove da ih transportujemo do službe i da im pružimo adekvatnu zdravstvenu uslugu. Zahvaljujući dobrim odnosima Turkiye i Srbije ova donacija je uspešno realizovana. Ja se zahvaljujem u ime osoblja i pacijenata za ovu donaciju“, izjavio je Ćorović.

Načelnik Odeljenja nefrologije dr Edvin Hadžibulić kaže da je ovakva donacija od velikog značaja imajući u vidu da pojedini pacijenti dolaze na dijalizu iz mesta koja su udaljena 30 kilometara od Opšte bolnice.

Izvor: RTV NP