utorak , 16 jul 2019
Novosti

Uskoro otvaranje Savjetovališta za dijabetes

U Domu zdravlja u toku su pripremni radovi za otvaranje Savjetovališta za dijabetičare. Savjetovalište će raditi svakoga dana kako bi zaštita dijabetičara bila podignuta na veći nivo.

Zbog velikog broja pacijenta izabrani ljekari obično nemaju dovoljno vremena da se u potpunosti posvete pacijentima oboljelim od dijabetesa i svim njihovim  interesovanjima, čestim pregledima, provjerama stanja i neophodnim  info-sesijama.  Ideja je da se sa otvaranjem Savjetovališta za dijabetičare ovoj grupi pacijenata približe ljekari, savjetnici, endokrinolozi, nutricionisti kao i brojni stručnjaci iz različitih gradova u zemlji.

U toku su završni radovi na uređenju prostorija savjetovališta u kom će ljekari i medicinsko osoblje biti isključivo u službi dijabetičara.

”Oni će bukvalno moći ovdje da dođu svakog dana, da dobiju sve potrebne informacije, da obave potrebne kontrole, edukacije, biće organizovane posjete lekara nutricionista kao i razna predavanja i svakako će zaštita te grupe pacijenata biti podignuta na veći nivo”, kaže direktor Doma zdravlja u Novom Pazaru, Ervin Ćorović.

Grad Novi Pazar je sa 300.000 dinara pomogao adaptaciju prostorija budućeg Savjetovališta za dijabetičare.

”Ovdje je glavna stvar da uz pomoć ljekara Doma zdravalja ali i uz pomoć članova Udruženja dijabetičara dovedemo stručnjake iz Vrnjačke Banje,  Merkura, Beograda koji će povremeno da drže info-sesije da bi pacijentima približili znanja o njihovoj bolesti kako bi mogli da kroz ljekarsku disciplinu i režim ponašanja vode što kvalitetniji život“, kaže član Gradskog vijeća Novog Pazara, Fevzija Murić.

Prema nezvaničnim podacima u Novom Pazaru samo insulin ovisnika ima između 4 i 5 hiljada.  Podršku otvaranju ovog savjetovališta pruža i Udruženje dijabetičara Grada Novog Pazara. Od prošle godine Ministarstvo zdravlja sprovodi intenzivan program kojim se ponovo vraća prijašnja praksa da u okviru domova zdravlja funkcionišu Savjetovališta za djabetičare.

 

izvor: RTV NP