sreda , 17 jul 2024
Novosti

Zakaži pregled i spreči ili izleči karcinom grlića materice

Sedmica od 23. do 29. januara 2023.godine se širom sveta obeležava kao sedmica prevencije ove bolesti, koja se najčešće javlja kod žena starosti između 40 i 45 godina, ali se granica kada je obolevanje od ove bolesti u pitanju pomera sve niže.

Ono što je veoma važno znati je da je karcinom grlića materice potpuno izlečiv, pod uslovom da se otkrije u ranoj fazi jer je redovnim preventivnim pregledima moguće čak sprečiti njegovu pojavu. Takođe, ukoliko se ova bolest otkrije na vreme, šanse za izlečenje su mnogo veće.

Dom zdravlja Novi Pazar u saradnji sa organizacijom FORS Montenegro – Fondacijom za razvoj sjevera Crne Gore je 1. decembra 2021. započeo realizaciju  prekograničnog projekta „IMPORTANT – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori/IMProvement of Reproductive Health in Serbia and Montenegro” koji ima za cilj unapređivanje kvaliteta i dostupnosti usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja i nivoa svijesti stanovništva o značaju zdravih stilova života i prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, posebno za socijalno ranjive kategorije stanovništva.

Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020. Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

Podeli ovu stranicu sa onima koje voliš, možda nekome spasiš život!